Staliwa

staliwostaliow1

Staliwo otrzymuje się sposobem odlewniczym, podobnie jak żeliwo, z tą różnicą, że proces wytapiania staliwa odbywa się w pie-cach konwertorowych, martenowskich lub elektrycznych. Technologia wytapiania staliwa wymaga znacznie wyższej temperatury niż wyta-pianie żeliwa. Wiąże się to ze składem chemicznym staliwa, a szczególnie z zawartością węgla, która na ogół nie przekracza 0,6%. Produktem wyjściowym do wytapiania staliwa jest surówka od-lewnicza lub stalownicza. Surówki te zawierają dużą ilość węgla i innych składników, które drogą świeżenia i odtleniania są redukowane w piecach hutniczych. W czasie wytapiania staliwa do surówki dodaje się złomu staliwnego lub stalowego oraz rudę żelazną lub inne składniki stopowe, jak nikiel, chrom, molibden itd. Zależnie od ilości i rodzaju składników otrzymuje się staliwo węglowe lub stopowe. Odlewy staliwne po wyjęciu z formy oczyszcza się i wyżarza w specjalnych piecach. Polega to na nagrzaniu odlewów do czerwo-ności i powolnym studzeniu wraz z piecem. Wyżarzanie ma na celu usunięcie naprężeń odlewniczych i polepszenie własności struktural-nych staliwa.