Surówki

surowka

Wytwarzanie surówki W celu otrzymania żelaza z rudy należy najpierw usunąć z niej tlen, czyli należy rudę odtlenić, oraz oddzielić skałę płonną, tj. zanieczyszczenia występujące w postaci gliny, piasku, kamienia i innych minerałów. Proces odtleniania rudy przeprowadza się w tzw. wiel-kim piecu. Produktem otrzymanym z wielkiego pieca jest surówka; ubocznymi produktami są żużel i gaz. Surówka to stop żelaza o dużej zawartości węgla (2,5+4,5%), zawierający poza tym takie domieszki, jak krzem (0,5+2°70), fosfor (0,1+0,5%) i siarkę (0,03+0,8%). Ze względu na swój skład chemiczny surówka jest krucha i nie może być użyta do produkcji gotowych wyrobów, lecz stanowi tylko mate-riał wyjściowy do dalszej przeróbki na żeliwo lub stal. Istnieje kilka rodzajów surówek wielkopiecowych, z których najważniejsze to: surówka odlewnicza, stosowana do wyrobu żeli-wa, i surówka stalownicza, przeznaczona do wyrobu stali.