Wytwarzanie Stali

wytwarzaniestali

Stal otrzymuje się przez przeróbkę surówki stalowniczej w piecach stalowniczych. Przeróbka ta polega na usunięciu z surów-ki nadmiaru węgla oraz zmniejszeniu zawartości innych domieszek naturalnych, jak np. krzemu, siarki, fosforu. Proces ten nazywamy procesem świeżenia stali. Obecnie najczęściej jest stosowana metoda świeżenia w pie-cach martenowskich. Proces ten polega na wypalaniu domieszek zawartych w surówce, aż do osiągnięcia ich zawartości wymaganych dla danego gatunku stali. Świeżenia dokonuje się przy użyciu nadmia-ru powietrza lub przez dodanie środków silnie utleniających (np. rudy żelaza). W piecu martenowskim możemy wytwarzać stal konstrukcyj-ną niestopową lub niskostopową, jak również stal narzędziową. Wyższe gatunki stali narzędziowych i stale specjalne wyso-kostopowe wytwarza się w piecach elektrycznych. Materiałem wyjściowym w produkcji tej stali jest głównie nie surówka, lecz złom stalowy lub stal otrzymywana np. w piecu martenowskim, zawierająca odpowiednią ilość składników stopowych, takich jak chrom, nikiel, molibden, tytan i inne. Wysoka temperatura, jaką można uzyskać w piecach elektrycznych, umożliwia dokładne usu-nięcie ze stali siarki i innych szkodliwych składników.